לדלג לתוכן

אמבולנס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ניידת טיפול נמרץ של מגן דוד אדום
תמונה משנות ה-50 של אמבולנס, בחזית בניין שערי צדק הישן
ניידת טיפול נמרץ של מגן דוד אדום

אמבולנס הוא כלי תחבורה שהותאם לשנע אנשי צוות רפואי, ציוד רפואי וחולים.

האמבולנס מיועד לשנע את אנשי הצוות הרפואי במהירות אל החולה, ולאחר מכן לפנותו במהירות האפשרית לבית חולים לצורך מתן טיפול רפואי מתאים.

האמבולנס מצויד בציוד הנדרש על מנת לשמר את מצבו של החולה או הפצוע ולספק לו עזרה ראשונה בסיסית עד הגעתו לבית חולים. לכל אמבולנס נלווה צוות שהוסמך להעניק את הטיפול הראשוני, לו זקוק החולה או הנפגע, עד להגעתו לבית-החולים.

המונח אמבולנס משמש בדרך כלל לתיאור רכב חירום מסוג מסחרית אך למעשה אמבולנס עשוי להיות גם אופנוע, סירה או כלי טיס.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקור המילה "אמבולנס" במילה הלטינית "Ambulare" שפירושה מעבר ממקום למקום. את המילה המציא המנתח הצרפתי דומיניק ז'אן לארה במהלך מלחמות נפוליון כשהשתמש בביטוי "hôpital ambulant" לתיאור תחנת איסוף גדודית שמטרתה להיות צמודה ליחידתה ולהבטיח טיפול מהיר ומקצועי בפצועים.[1]

טיפול באמבולנס

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באמבולנס ניתן להעניק טיפול רפואי ראשוני, במספר תחומים: מערכת הנשימה, מערכת הדם ומערכת הלב:


אמבולנסים בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בישראל ניתנים שירותי אמבולנס ציבוריים על ידי מגן דוד אדום. בנוסף, קיימות כמה חברות ועמותות המפעילות שירותי אמבולנס פרטיים הניתנים בתשלום או בהתנדבות.[2] המפעילים הנוספים מיועדים לשינוע חולים, אך חלקם מעניקים גם שירותי אמבולנס ונט"ן ציבורי, בעיקר בקרב המגזר הערבי.

במגן דוד אדום ובחברות הפרטיות קיימים מספר סוגים של ניידות:

  • אמבולנס ("לבן") – אמבולנס רגיל, עם צוות הכולל נהג בהכשרת חובש, חובש בכיר או פרמדיק המשמש כראש הצוות, ועד שלושה חובשים או מתנדבי נוער נוספים. הוא נועד לספק עזרה ראשונה בסיסית, ומכיל ציוד החייאה בסיסית (BLS), חבישה וקיבוע, דפיברילטור חצי אוטומטי (AED), מוניטור א.ק.ג, ערכות לידה, חמצן ועירוי.
  • אמבולנס 4×4 – יכול לשמש הן כאמבולנס והן כאמבולנס טיפול נמרץ, אך בעל הנעה של ארבעה גלגלים (4X4), כלומר יכול לנוע בשטחי עפר, חולות ודיונות.
  • אט"ן – אמבולנס טיפול נמרץ, עם צוות הכולל פרמדיק שמשמש כראש הצוות, נהג (חובש/חובש בכיר), ועד שני מתנדבים או משתלמים. באט"ן ניתן לבצע טיפול הכולל ניתוחי חירום, מתן תרופות לווריד וטיפול מתקדם (ALS). לאט"ן אמצעי טיפול רפואי מתקדם כגון תרופות, מוניטור א.ק.ג, ציוד החייאה מתקדם וערכות מיוחדות, בנוסף לציוד הסטנדרטי הנמצא באמבולנס הרגיל.
  • תאר"ן – תחנת אירוע רב נפגעים. מכילה ציוד עזרה ראשונה שבאירועים גדולים כגון פיגועים מיועד לפריסה בשטח כבית חולים שדה, ולכן היא נושאת את כל ציוד האמבולנס בכמויות גדולות במיוחד. בעבר נקראה תער"ן (תחנת עזרה ראשונה ניידת).
  • ג'יפ סופרוויזר – רכב שטח, משמש כרכב פיקוד, מכיל בתוכו ציוד ALS חלקי/מלא.
  • אמבולנס המשאלות[3] – אמבולנס אשר נועד למלא את משאלתם של אנשים החולים במחלה קשה או סופנית ושיכולת הניידות שלהם אבדה. האמבולנס כולל גם: כיסא גלגלים בעל עבירות גבוהה, מצלמה המותקנת על גג האמבולנס והמאפשרת לנוסע לצפות בתוואי הדרך על גבי מסך, מקרר לתרופות, ציוד החייאה ומיטה מיוחדת. אופי המשאלות הוא רגשי ואישי: השתתפות באירועים משפחתיים, מפגש מחודש עם הקהילה שאליה השתייך, ביקור באתרי טבע מורשת ודת או צפייה במופעי תרבות וספורט.

רכבי חירום ללא יכולת פינוי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • בימבולנסכלי רכב חשמלי קומפקטי, שמשמשת למתן עזרה ראשונה וסיוע חירום אך לא להובלת מטופלים לבית חולים.
  • אופנולנס - אופנוע המכיל ציוד רפואי בהתאם להכשרת הרוכב (חובש - BLS, פרמדיק או רופא - ALSׂ), משמש לתגובה מידית במקרי חירום, יעיל במיוחד באזורים צפופים.
  • רכב תגובה מידית (רת"ם) - מכונית שמשמשת למתן תגובה מידית במקרי חירום, יעילה לצמצום זמן הגעה ולדיווחים מהשטח.

ניידות שהוצאו משירות במגן דוד אדום

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • ניידת לטיפול נמרץ (נט"ן) – ניידת טיפול נמרץ, שציודה זהה לאט"ן אך ראש הצוות שלה הוא רופא. ניידת זו הוצאה ממגן דוד אדום מכלל שימוש בינואר 2015 עקב פיטורי כל הרופאים מהארגון, אך עדיין קיימת בחברות אמבולנסים פרטיות. אמבולנס זה נועד לטפל בחולים ובפצועים קשים ברמת טיפול מתקדמת. באמבולנס זה לפחות שלושה אנשי צוות: רופא, פרמדיק ונהג אמבולנס - חובש רפואת חרום.
  • ניידת מז"ח – ניידת מחלקת זיהוי חללים. בזירות אירוע בהם מדובר במוות ודאי, או במציאת גופה, ניידת המז"ח הייתה מגיעה לפנות את הגופה לבית-חולים או למכון לרפואה משפטית באבו כביר.

כל האמבולנסים של מד"א מצוידים במיטת גלגלים מתקפלת, כיסא מתקפל להורדת חולה, לוח גב, מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי, מוניטור, אלונקה מתקפלת וערכות הגנה לאירועים טוקסולוגיים המוניים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ John S. Haller, Battlefield medicine: a history of the military ambulance from the Napoleonic Wars through World War I, 1992, p.1
  2. ^ איחוד האמבולנסים בישראל, באתר איחוד האמבולנסים בישראל
  3. ^ אמבולנס המשאלות, באתר www.mdais.org