לדלג לתוכן

מחפר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מחפר זחלי מדגם CAT 325L
מחפר זחלי מדגם HITACHI ZX470LCH-5B
מחפר CAT 311B בעבודה
מחפר חונה באתר בנייה
מחפר צבאי ממוגן
מחפר צה"לי ממוגן מדגם קטרפילר 349 של חיל ההנדסה הקרבית.
מחפר דואלי (כביש-מסילה) מדגם Atlas 1604 MK בתחנת רכבת התפעולית ההגנה

מַחְפֵּר (באנגלית Excavator) הוא ציוד מכני הנדסי לעבודות עפר שייעודו לחפור תעלות ובורות. המחפר מורכב מזרוע תלת-מפרקית המותקנת על גבי ציר מסתובב ("פיווט").

מבנה המחפר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחפר מורכב מ 3 חלקים עיקריים:

  • זרוע החפירה - זרוע תלת-מפרקית שעליה מותקנת כף חפירה או פטיש אוויר (מקדח פנאומטי). הזרוע מופעלת באמצעות 3 סטים של בוכנות הידראוליות. הסט הראשון מחובר למשטח ותפקידו להרים ולהוריד את כלל הזרוע. הסט השני מחבר בין האמה לזרוע ומשמש לכיפוף ויישור הזרוע ב"מרפק". הסט השלישי תפקידו להטות את הכף ולסובב אותה מעלה או מטה.
    • בדרך כלל כף החפירה מותקנת כך שהיא מופנית לכיוון הכלי ואז היא נקראת "יעה אחורני" או backhoe בלע"ז. יש גם כפות שמופנות כלפי חוץ והן נקראות "יעה קדמי". יש כפות שעליהן מותקן מעין מכסה שטוח המאפשר את סגירת הכף.
    • בקצה זרוע החפירה ניתן להתקין בנוסף לכפות גם כלים אחרים, כגון פטיש או מקדח הידראולי.
  • משטח הציר "פיווט" (Pivot) - עליו מותקנת הזרוע, תא המפעיל והמנועים שמפעילים את המחפר. הציר ניתן לצידוד מלא של 360 מעלות וכך מקנה כושר תמרון רב לזרוע. תא המפעיל מותקן בדרך כלל בסמוך לזרוע בשביל ראות מקסימלית ואילו המנועים מותקנים בירכתי הכלי.
  • הנעה (Under-carriage) - רוב המחפרים מונעים על ידי זחלים אך ישנם מחפרים שמונעים על ידי גלגלים. ההנעה מותקנת מתחת למשטח הציר. מחפרים לא נועדו לנסוע לבד מרחקים גדולים וההנעה נועדה לתזוזות קטנות באתר החפירה.

על חלק מהמחפרים מותקנת כף דחפור ארוכה ונמוכה שתפקידה הוא לדחוף עפר שנשפך מהיעה, כף דחפור זו ידועה בשם Back-fill.

המחפר, שידוע בכינויו האירופאי "באגר", נפוץ בעיקר בעבודות חפירה שונות, כולל בחפירת בורות גדולים בשטח עירוני. לחפירת בורות קטנים (למשל בשביל להחליף צינורות מים וביוב מתחת לכביש) משתמשים במחפרון. המחפר טוב גם בחפירת תעלות ושוחות, כאשר הזרוע הארוכה שלו מאפשרת לו טווח ועומק.

כאשר מותקן על המחפר פטיש אוויר, הוא משמש גם להריסת מבנים, אם כי הוא יכול להרוס בתים גם באמצעות הכף הרגילה שלו, על ידי קילוף הקירות וחבטות בתומכות (על ידי צידוד).

בשימוש צה"ל

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מחפרים בשירות צה"ל

חיל ההנדסה הקרבית של צה"ל מפעיל מחפרים ממוגנים כחלק ממערך הצמ"ה שלו, בהם מחפרים גדולים מהדגם המתקדם באגר E-349. מחפרים אלה משמשים הן לעבודות עפר והן להריסת בתי קומות, בשיתוף פעולה עם דחפורי ה-D9. המחפרים השתתפו בהריסת המוקטעה של יאסר ערפאת ברמאללה, במבצע הבאת ביכורים בו קילפו את קירות החדר בו התבצרו בכירי המבוקשים ורוצחי רחבעם זאבי ובהריגת חוטפי ורוצחי שלושת הנערים ב-2014. ברצועת עזה משמשים המחפרים גם לחשיפת מנהרות הלחימה של רצועת עזה ופעלו באופן נרחב במבצע צוק איתן. מאז 2015 משמשים המחפרים הממוגנים ככלי העיקרי להריסת בתי מחבלים שביצעו פיגועים נגד ישראלים.

ממדים אופייניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחפרים באים בגדלים שונים ומגוונים. ישנם מחפרי ענק למחצבות ומכרות שמשקלם מאות טונות ומצד שני ישנם מחפרים קומפטיים ביתיים שגודלם הוא כגודל אדם. להלן סדרי גודל, הלקוחים מהאתר של קטרפילר. הדגמים הם 307C (קטן), 325L (בינוני) ו-385C (גדול).

נתון CAT 307C CAT 325L CAT 385C L
הספק נטו 54 כוחות סוס = 41 קילוואט 188 כוחות סוס = 140 קילוואט 513 כוחות סוס = 382 קילוואט
משקל מוכן לפעולה כ-7 טונות כ-28.6 טונות כ-85 טונות
קיבולת יעה חפירה[א] 0.1–1 מטר מעוקב 0.5–1.9 מטר מעוקב כ-3.8 מטר מעוקב
מומנט זרוע[ב] 1415 ק"ג-כוח כפול מטר 8220 ק"ג-כוח כפול מטר 26000 ק"ג-כוח כפול מטר

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מחפרים בצה"ל
  1. ^ על כל כלי ניתן להתקין מספר סוגים של כפות, בעלות נפחים שונים וצורות שונות. הנתונים כאן הם טווח הנפחים בין הכף בעלת הנפח המינימלי שאפשר להתקין לבין הכף בעל הנפח המקסימלי שניתן להתקין על הכלי.
  2. ^ מומנט הזרוע, או Swing Torque, הוא מדד ליכולתו של המחפר לעמוד בפני כוחות המפועלים על קצה זרוע החפירה. מדד זה מציין בפועל את המומנט המקסימלי שיכולה להפעיל זרוע החפירה מבלי להפוך את הכלי. ככל שמדד זה גדול יותר, כך גדולה יותר תפוקתו של המחפר.